Programlama Dilleri

Bilgisayara yaptırılacak komutları belirtmeye yönelik standartlaştırılmış ifade yöntemlerine Programlama Dilleri diyoruz. Bunlar şüphesiz insan dillerinden çok daha kısıtlı bir sözcük ve söz dizim yapısına sahiptirler ve katı bir kesinlik içerirler. Bu özellikleri bakımından matematiğin yazım diline benzeştiklerini söyleyebiliriz. Farklı amaçlar için farklı bilgisayar dilleri geliştirilmiştir. Programlama dilleri antolojisi binlerce dil içermektedir. Ancak bunların çok büyük kısmı özelleşmiş, dar kullanımlı ve/veya deneysel dillerdir. Genel geçerliği olan dil sayısı 10 dolaylarındadır. Bilgisayar dilleri 20 yi aşkın özelliğe göre sınıflara ayrılabilir. Bir dil yalnızca tek bir sınıfa ait olmak durumunda değildir. [Örneğin Profesyonel olarak yaygın bir kullanıma sahip C++ dili buyurgan (imperative), nesnelliğe yönelik (object-oriented), yordamsal (procedural) bir dildir]

Bu çeşitlilik, farklı (ve bazen çelişen) programcı beklentilerinden, profesyonellerin programlama dünyasına bakış açılarındaki (paradigma) farklılıklardan kaynaklanmaktadır. Gündelik yaşantımızda nasıl her duruma uygun giysi; her ortamda kullanabileceğiniz kağıt/kalem; her türlü bilimsel/teknolojik/mimari çizim için kullanılacak ortak bir çizim usulü yok ise (ve olması da aslında mantıksız ise) her amaca hizmet eden süper bir bilgisayar dili de yoktur (olması da anlamsızdır).
Bilgisayar Biliminin programlama dilleri ile uğraşılan alt alanında programlama dillerinin sınıfları, sınıflara yol açan programlama paradigmaları, farklı (ve bazen çelişen) programcı beklentilerinin nasıl dillerle giderilebileceği irdelenmektedir. Dillerin gerek söz dizimsel gerek anlamsal (semantik) özelliklerini betimlemeye (denotasyon) yarayan ve bu betimleme üzerinden dilin çeşitli özelliklerini ispat eden öğreti de bu daldaki uğraşlar arasında yer alır.

Hiç yorum yok: