Bilgisayarlara ilgim yok ama ÖSYM puanım çok yüksek, çevrem Bilgisayar Mühendisi olmam için baskı yapıyor, nasıl karar vermem gerektiğini bilmiyorum.

Başarılı öğrencilerin en güncel ilgi alanlarında meslek sahibi olmaya teşvik edilmeleri (hatta bir anlamda zorlanmaları) oldukça eski bir sorun. Ülkemizde çeşitli zaman dilimlerinde çeşitli meslekler 'revaçta' oldu:

Elektrik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Tıp, Endüstri Mühendisliği şimdi de Bilgisayar Mühendisliği... Bu akımı biçimleyen, şüphesiz ki Dünyadaki ve onun özelinde Türkiyedeki 'gereksinim'. Geçmiş deneyim, sanırız şu biçimde özetlenebilir:

***Eğer birden fazla mesleğe eşit mesafede iseniz ve Bilgisayar Mühendisliği bunlardan birisi ise bu disipline geldiğinizde hayal kırıklığına pek uğramayacaksınızdır. Sağladığınız yaşam kalitesi, sürekli gelişen bir teknolojinin içinde saygın bir meslek sahibi olmak sizi mutlu edecektir.

***Eğer başka bir meslek (özellikle Sosyal Bilimlerde veya Fen bilimlerinde) sizi çok daha fazla cezbediyorsa, bu durumda ciddi bir probleminiz var demektir. Önce ilgilendiğiniz meslek alanı hakkında gerçek ve sağlıklı bilgi edinmeyi amaç edininiz. O disiplinin kişileri ile konuşunuz, yukarıdakine benzer ayrıntıda bilgiyi edinmeye çalışınız. Size 'gerçek bilgi' aktaran kişiler dışında herkese (evet gerekirse en yakın çevrenize bile) 'kulaklarınızı tıkamanızı' öneririz. Siz, yeteri kadar bilgilendikten sonra kendi kararınızı kendi başınıza ve herkesten sağlıklı verebilecek zekaya sahipsiniz, başarılarınızla bunu kanıtladınız. Önerimiz, tamamen bilgilendikten sonra, kendi kararınızı gönlünüzün olduğu doğrultuda vermenizdir. Bu yaşamı herkesin yalnız bir kere yaşadığını unutmayınız.

Hiç yorum yok: